Problemen met borstvoeding geven

Problemen met borstvoeding geven

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Problemen met borstvoeding geven

vergroot
terug naar boven

Wat is problemen met borstvoeding geven?

Door hormonen groeien melkklieren in de borst tijdens de zwangerschap. Uit de melkklieren komt moedermelk, die de baby kan drinken.

Er kunnen problemen zijn met borstvoeding geven, zoals:

 • te weinig of te veel aanmaak (stuwing) van moedermelk;
 • tepelkloven;
 • melkklierontsteking (mastitis);
 • spruw in de mond van uw baby.

 

Kijk voor meer informatie over Problemen met borstvoeding geven op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik problemen met borstvoeding geven?

Te weinig of te veel melk

Er zijn vrouwen die te weinig melk aanmaken, dit kan komen door:

 • te weinig melkklierweefsel; 
 • een verstoring in de hormoonhuishouding;
 • een borstoperatie (bijvoorbeeld een borstverkleining of borstvergroting); 
 • psychische factoren, zoals onzekerheid en spanning.

U maakt net zo veel melk aan als de baby vraagt. Voordat de baby drinkt, kan u aan uw borsten voelen dat ze vol zitten, dit heet stuwing. Het kan zijn dat u meer melk aanmaakt, dan uw baby drinkt. Vaak is dit tijdelijk.

Tepelkloven

Uw tepels moeten wennen aan de zuigkracht van uw baby. Als uw baby niet goed is aangelegd om te drinken, kan er een tepelkloof ontstaan. Dit is een pijnlijk scheurtje in de tepel.

Borstontsteking

Er kan een pijnlijke harde plek in de borst komen, die ontstaat door een ophoping van melk. De kans op een ontsteking is dan groter.   Wordt de borst dik, rood en pijnlijk? Voelt u zich ook ziek of koortsig? Dit is vaak een ontsteking van de borst door een bacterie. Een tepelkloof kan de toegang zijn voor deze bacterie.

Spruw

Uw baby kan spruw krijgen in de mond, vaak in de eerste 4 weken. Veel baby's hebben een wittige tong. Dit hoeft geen spruw te zijn. Als uw baby goed drinkt en niet veel huilt, hoeft u er niets aan te doen.  

Roodheid en niet weg te vegen witte vlekjes in de mond, waardoor uw baby de tepel vaker loslaat en slecht drinkt of veel huilt, kan wijzen op spruw. 

Kijk voor meer informatie over Problemen met borstvoeding geven op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Stuwing

Stuwing in de eerste week kan worden voorkomen door de baby frequent lang genoeg te laten drinken.

Stuwing is vaak een tijdelijk probleem. Er zal een balans ontstaan tussen de vraag van uw baby en de melk die u aanmaakt. Tijdelijk kunt u de pijn van stuwing verhelpen door:

 • uw baby te laten drinken of melk af te kolven.
 • na het voeden een koude doek tegen de pijnlijke borst aan te leggen;

Als door de stuwing uw baby de tepel niet goed in de mond krijgt, kan kolven de ergste spanning van de borst halen. Vaak lukt het drinken daarna beter.

Ook kan stuwing worden veroorzaakt door niet goed drinken van de baby, bijvoorbeeld door verkoudheid.

Tepelkloven

Het belangrijkste om tepelkloven te voorkomen is uw baby goed aanleggen. Als dit lastig gaat, kunnen tepelhoedjes helpen. Neem zo nodig contact op met een lactatiekundige (via het consultatiebureau of uw huisarts).

Borstontsteking

Een pijnlijke harde plek in de borst ontstaat door ophoping van melk in de klieren. De kans op een borstontsteking is dan groter.

Begin bij het voeden eerst met de pijnlijke borst, zodat uw baby de borst goed leeg kan drinken. Voor en tijdens de voeding kunt u een aangenaam warme doek (kompres) op de borst leggen. Door warmte en voorzichtig masseren naar de tepel toe, stroomt de melk beter door. 

Tegen de pijn kunt u na de voeding een koude kompres op de borst leggen. Komt het kompres uit de vriezer? Leg dan een doek tussen de huid en het kompres om bevriezing van de huid te voorkomen. Haal het koude kompres er ruim voor de volgende voeding weer af, zodat uw borsten weer op temperatuur zijn voor de volgende voeding. U kunt ook een paracetamol nemen tegen de pijn.

Is de pijnlijke borst dik, rood en warm? Voelt u zich ziek of koortsig? Dan is de borst ontstoken en kan een antibioticum nodig zijn. Neem dan contact op met uw huisarts.

Spruw

Een witte tong bij baby's komt veel voor. Dit hoeft geen spruw te zijn. Wanneer uw kind goed drinkt en niet huilt, is behandeling niet nodig.

Roodheid en niet weg te vegen witte vlekjes in de mond, waardoor uw baby de tepel vaker loslaat en slecht drinkt of veel huilt, kan wijzen op spruw. Bespreek dan met uw huisarts welke behandeling nodig is. 

Kijk voor meer informatie over Problemen met borstvoeding geven op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Speciaal bij problemen met borstvoeding geven

 • Medicijngebruik en borstvoeding

Niet alle medicijnen kunnen veilig worden gebruikt als u borstvoeding geeft. Uw apotheker kan u hierover advies geven. Ook kunt u terecht op de website van het bijwerkingencentrum Lareb. Hier staat meer informatie en een informatieboekje over medicijnen en borstvoeding.

 • Vitaminen en borstvoeding

Geef uw kind tijdens de borstvoeding vitamine K- en vitamine D-druppels. Uw apotheker kan u adviseren over de dosering en frequentie.

Voor problemen met borstvoeding die niet direct met medicijnen te maken hebben kunt u terecht bij een lactatiedeskundige. U vindt een lactatiedeskundige bij u in de buurt via www.nvlborstvoeding.nl.

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij problemen met borstvoeding geven?

Oxytocine
Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat de 'toeschietreflex' (het vrijkomen van melk uit de tepels) bevordert. Uw arts kan een neusspray met oxytocine voorschrijven als u last heeft van stuwing. De toeschietreflex zorgt dan dat de aangemaakte melk makkelijker vrijkomt bij het geven van borstvoeding of bij het kolven.

Uw arts kan oxytocine ook voorschrijven als u te weinig melk heeft: doordat uw melk gemakkelijker vrijkomt, kan de baby meer drinken. Dit zal de melkproductie verder stimuleren.

Domperidon
Domperidon kan ook worden voorgeschreven bij problemen met borstvoeding. Het stimuleert de afgifte van het hormoon prolactine. Hierdoor wordt er meer moedermelk gemaakt. Vanwege het risico op bijwerkingen moet uw arts of apotheker wel eerst nagaan of dit medicijn geschikt voor u is.

Flucloxacilline
Een ontsteking van de melkklieren kan ontstaan als bacteriën in de melkklieren terecht komen. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en koorts. Als andere maatregelen, zoals vaak aanleggen van de baby, niet voldoende helpen kan de arts het penicilline-antibioticum flucloxacilline voorschrijven. Dit bestrijdt de bacteriën die melkklierontsteking veroorzaken.

Erytromycine
Net als flucloxacilline kan erytromycine ook worden gebruikt bij een melkklierontsteking. Erytromycine bestrijdt de bacteriën die melkklierontsteking veroorzaken.

Laatst bijgewerkt KNMP: 10-05-2017
Laatst bijgewerkt NHG: 25-01-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij problemen met borstvoeding geven

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!