Klachten & ZiektesProblemen met borstvoeding geven

Problemen met borstvoeding geven

Klachten & ZiektesProblemen met borstvoeding geven

Problemen met borstvoeding geven

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Problemen met borstvoeding geven?
 • Bel direct je huisarts of de huisartsenpost als je 1 van de klachten krijgt van een borstontsteking:

  • Je borst wordt dik en warm en doet pijn.
   Bij een lichte huid wordt de borst ook rood. Bij een donkere huid zie je dat minder goed.
  • Je voelt je ziek en koortsig.
  Kijk voor meer informatie over Problemen met borstvoeding geven op www.thuisarts.nl
  • Speciaal bij problemen met borstvoeding geven

   • Medicijngebruik en borstvoeding

   Niet alle medicijnen kunnen veilig worden gebruikt als u borstvoeding geeft. Uw apotheker kan u hierover advies geven. Ook kunt u terecht op de website van het bijwerkingencentrum Lareb. Hier staat meer informatie over medicijnen en borstvoeding.

   • Vitaminen en borstvoeding

   Geef uw kind tijdens de borstvoeding vitamine K- en vitamine D-druppels. Uw apotheker kan u adviseren over de dosering en frequentie.

   Voor problemen met borstvoeding die niet direct met medicijnen te maken hebben kunt u terecht bij een lactatiedeskundige. U vindt een lactatiedeskundige bij u in de buurt via www.nvlborstvoeding.nl.

    • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

     • Receptcontrole

     De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

     • Overzicht van uw medicijnen

     Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

     • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

     Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

     • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

     Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

     • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

     De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

     • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

     Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

     • Medicatiebeoordeling

     Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

     • Zelfzorg

     Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

     • Bezorgservice

     Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

    • Oxytocine
     Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat de 'toeschietreflex' (het vrijkomen van melk uit de tepels) bevordert. Uw arts kan een neusspray met oxytocine voorschrijven als u last heeft van stuwing. De toeschietreflex zorgt dan dat de aangemaakte melk makkelijker vrijkomt bij het geven van borstvoeding of bij het kolven.

     Uw arts kan oxytocine ook voorschrijven als u te weinig melk heeft: doordat uw melk gemakkelijker vrijkomt, kan de baby meer drinken. Dit zal de melkproductie verder stimuleren.

     Domperidon
     Domperidon kan ook worden voorgeschreven bij problemen met borstvoeding. Het stimuleert de afgifte van het hormoon prolactine. Hierdoor wordt er meer moedermelk gemaakt. Vanwege het risico op bijwerkingen moet uw arts of apotheker wel eerst nagaan of dit medicijn geschikt voor u is.

     Flucloxacilline
     Een ontsteking van de melkklieren kan ontstaan als bacteriën in de melkklieren terecht komen. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en koorts. Als andere maatregelen, zoals vaak aanleggen van de baby, niet voldoende helpen kan de arts het penicilline-antibioticum flucloxacilline voorschrijven. Dit bestrijdt de bacteriën die melkklierontsteking veroorzaken.

     Erytromycine
     Net als flucloxacilline kan erytromycine ook worden gebruikt bij een melkklierontsteking. Erytromycine bestrijdt de bacteriën die melkklierontsteking veroorzaken.

     Laatst bijgewerkt KNMP: 26-03-2024

     Laatst bijgewerkt NHG: 31-01-2023

     Disclaimer

     Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

     Vond u deze informatie nuttig?

     Thuisarts.nl

     De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

     Thuisarts.nl

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: