Klachten & ZiektesReisziekte

Reisziekte

Klachten & ZiektesReisziekte

Reisziekte

Wat is Reisziekte?Hoe herken ik Reisziekte?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Reisziekte?
 • Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. 

  • U wordt dan ziek tijdens een autorit, op een boot of tijdens een vliegreis. 
  • In de bus, tram, trein of lift kunt u er ook last van hebben.

  Om reisziekte te krijgen hoeft u niet altijd te reizen. U kunt er ook last van hebben in draaimolens, op schommels of in achtbanen. U kunt er zelfs last van krijgen als u helemaal niet beweegt. Bijvoorbeeld tijdens het gamen. Of als u met een 3D-bril een film kijkt op een groot scherm. 

  Soms kunt u al ziek worden door te denken aan een reis. U wordt bijvoorbeeld misselijk als u denkt aan een autorit.

  Als u zelf de auto, de boot of het vliegtuig bestuurt heeft u meestal geen last van reisziekte. 

  Reisziekte kan geen kwaad. Het gaat vanzelf weer over als de reis of activiteit gestopt is.

  Reisziekte is wel vervelend. U kunt zich er erg ziek door voelen. 

  Kinderen hebben vaker last van reisziekte dan volwassenen.

  Kijk voor meer informatie over Reisziekte op www.thuisarts.nl
  • Bij reisziekte heeft u 1 of meer van deze klachten:

   • U bent misselijk.
   • U moet overgeven.
   • Uw gezicht heeft minder kleur.
   • U zweet.
   • U gaapt of zucht veel.
   • U ademt snel of diep.
   • U voelt zich slap.
   • U bent slaperig.
   • U bent duizelig of u heeft een licht gevoel in uw hoofd.
   • U heeft hoofdpijn.
   • Niks interesseert u nog omdat u zich zo slecht voelt.

   Deze klachten gaan snel weg als u niet meer beweegt. Bijvoorbeeld als u stopt met autorijden of varen. Of als u ophoudt met gamen of een 3D-film kijken. 

   Sommige mensen hebben bijna nooit klachten. Ze worden bijvoorbeeld alleen ziek als ze varen op een zee met hoge golven. Andere mensen worden misselijk bij elke autorit.

   Kijk voor meer informatie over Reisziekte op www.thuisarts.nl
   • Het kan gebeuren dat u of uw kind ondanks voorzorgsmaatregelen last houdt van reisziekte. Uw apotheek heeft een aantal vrij verkrijgbare medicijnen om dit te voorkomen.

    • Duurt de reis langer dan 4 uur, dan kunt u het beste een medicijn met meclozine of cinnarizine in combinatie met chloorcyclizine kiezen.
    • Meclozine en cinnarizine hebben het nadeel dat je er suf van wordt. Zoekt u een middel dat niet versuft, dan kunt u gemberpoeder proberen of kauwen op verse gemberwortel.

    Meclozine kan zonder bezwaar worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Gemberpoeder kan bij zwangerschap en borstvoeding zonder bezwaar worden gebruikt.

    Medicijnen tegen reisziekte kunnen reisziekte alleen voorkomen als u ze enige tijd voor uw vertrek inneemt. Bij lange bootreizen hoeft u ze alleen de eerste dagen te slikken. Uw lichaam raakt namelijk na enkele dagen gewend aan de lichte schommeling van de boot. Bij ruw weer kunnen de verschijnselen terugkomen. U kunt dan het beste meteen weer een tabletje nemen.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Antihistaminica
      Antihistaminica zijn medicijnen tegen allergie. Daarnaast blokkeren antihistaminica de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneigingen af. Voorbeelden zijn cinnarizine, cinnarizine in combinatie met chloorcyclizine en meclozine.

      Scopolamine
      Scopolamine kan symptomen van reisziekte, bijvoorbeeld misselijkheid en braken, voorkomen. Het is op recept verkrijgbaar in pleisters.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 30-03-2022

      Laatst bijgewerkt NHG: 18-07-2022

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: