Klachten & ZiektesRoodvonk

Roodvonk

Klachten & ZiektesRoodvonk

Roodvonk

Wat is roodvonk?Hoe herken ik roodvonk?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij roodvonk?
 • Roodvonk is een kinderziekte met koorts en een rode, ruwe huiduitslag.  

  De ziekte komt het meeste voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat is zeldzaam.

  Roodvonk komt door een bacterie. Vroeger had die bacterie een slechte naam. Toen had de bacterie wel eens nare gevolgen, zoals acuut reuma of een nierziekte. Daarom kregen kinderen met roodvonk vroeger vaak antibiotica. Nu komen die gevolgen bijna nooit meer voor. Roodvonk is nu een kinderziekte die vanzelf over gaat en geen kwaad kan.  

  Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie (streptokok). Deze bacterie kan ook alleen keelpijn of wondroos veroorzaken.

  De bacterie kan bij hoesten, niezen of praten via druppeltjes in de lucht van de ene naar de andere persoon gaan.

  Kijk voor meer informatie over roodvonk op www.thuisarts.nl
  • Roodvonk begint met:

   • verlies van eetlust;
   • keelpijn;
   • koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden);
   • pijnlijke klieren in de hals.

   Bij roodvonk kan uw kind ook overgeven en buikpijn hebben.

   De tong wordt eerst wit en na 3 dagen rood, dik en bobbelig. Dit wordt een frambozentong genoemd.

   Op de 2e dag dat uw kind ziek is, komt er een rode uitslag op de borst. Deze uitslag (rode puntjes op een rode achtergrond) voelt ruw aan en jeukt niet. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De huid rond de mond blijft bleek. 

   De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later.

   Na 2 tot 3 weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en voeten.

   Kijk voor meer informatie over roodvonk op www.thuisarts.nl
    • Geef uw kind regelmatig iets te drinken, zoals een slokje koud water. Dit kan de keelpijn verzachten. Ook zuigen op bijvoorbeeld een dropje of een waterijsje kan de pijn verlichten. Eten is minder belangrijk. Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan een dropje, zuurtje of een waterijsje. Ze zijn vaak wel duurder. Zuigtabletten met een NSAID als pijnstiller (zoals flurbiprofen) kunt u beter niet geven aan uw kind.
    • Geef uw extra aandacht (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen). Dit leidt af van de pijn. 
    • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten als het dat graag wil.
    • Als uw kind koorts heeft, moet het de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk juist weer extra toedekken.
    Kijk voor meer informatie over roodvonk op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Penicilline-antibiotica
       Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

       Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij roodvonk. Voorbeelden zijn feneticilline en fenoxymethylpenicilline.

       Laatst bijgewerkt NHG: 29-07-2015

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: