Klachten & ZiektesRookverslaving

Rookverslaving

Klachten & ZiektesRookverslaving

Rookverslaving

Hoe herken ik Rookverslaving?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Rookverslaving?
 • In sigaretten zit nicotine. Je lichaam raakt daar gewend aan als je rookt. Als je stopt met roken, verlangt je lichaam in het begin nog naar die nicotine.

  Daardoor heb je in de eerste weken nog vaak zin in een sigaret.

  Ook kun je last hebben van klachten door stoppen: ontwennings-verschijnselen. Bijvoorbeeld:

  • snel boos of verdrietig
  • onrustig
  • weinig geduld
  • hoofdpijn
  • slecht slapen
  • minder goed je aandacht ergens bij kunnen houden
  • koude rillingen
  • tintelingen in je handen en voeten
  • minder vaak poepen, harde poep
  • meer zin in eten

  Deze klachten beginnen 2 tot 12 uur na je laatste sigaret.
  Na 1 tot 3 dagen zijn ze het ergst.
  Meestal gaan ze na 3 tot 4 weken vanzelf over.

  Hoe langer je gestopt bent, hoe minder vaak je nog zin hebt in een sigaret.

  Kijk voor meer informatie over Rookverslaving op www.thuisarts.nl
  • Maak een afspraak met je huisarts of de praktijkondersteuner in deze situaties:

   Kijk voor meer informatie over Rookverslaving op www.thuisarts.nl
   • Bij de apotheker kunt u terecht voor advies, zeker als u wilt stoppen met roken vanwege ziekte, zwangerschap of medicijngebruik.

    • U kunt altijd met vragen terecht.
    • U kunt een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek in alle rust. Over vragen als: kies ik voor een nicotinetherapie en welke vorm, heeft het stoppen met roken gevolgen voor het effect van mijn medicijnen, kan ik nicotinevervangers gebruiken naast andere medicijnen of bij bepaalde aandoeningen en als nicotinevervangers niet geschikt zijn voor mij, hoe kan ik dan stoppen.
    • De apotheker doet aan medicatiebegeleiding. Dat wil zeggen, hij houdt in de gaten of verschillende medicijnen wel te combineren zijn en of na het stoppen met roken de dosering van uw medicijnen omlaag moet. Roken heeft namelijk effect op de werking van bepaalde medicijnen en stoppen met roken dus ook. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij insuline (diabetes), theofylline (astma/COPD), flecaïnide (hartritmestoornissen) en sommige medicijnen tegen psychosen (bijvoorbeeld clozapine en olanzapine). Aanpassen van de dosering gaat altijd in overleg met de arts.
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Nicotine
      De klachten die optreden als u stopt met roken, ontstaan onder andere doordat uw lichaam gewend is geraakt aan nicotine in sigaretten en tabak. Nicotine kan deze klachten verminderen en daarom een tijdelijk hulpmiddel zijn als u wilt stoppen met roken.

      Nicotine is zonder recept te verkrijgen in pleisters, kauwgom, zuigtabletten en mondspray.

      Bupropion
      Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine, twee natuurlijk voorkomende stoffen. Als u echt wilt stoppen met roken, kan bupropion een hulpmiddel zijn bij het stoppen. Het verhoogt een beetje de kans dat u van het roken afblijft.

      Het is niet bekend hoe bupropion zijn effect bij rookverslaving bereikt. Mogelijk helpt het de ontwenningsverschijnselen (lichamelijke en psychische afhankelijkheid) te verminden en verkleint het de behoefte om te roken. Bupropion is alleen op recept verkrijgbaar.

      Varenicline
      Varenicline blokkeert de werking van nicotine op de hersenen, waardoor de hersenen minder gevoelig zijn voor nicotine. Hierdoor neemt het verlangen naar nicotine af. Bovendien vermindert het de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken, doordat het enigszins de werking van nicotine nabootst. Het is alleen op recept verkrijgbaar.

      Nortriptyline
      Het is niet precies bekend hoe nortriptyline werkt bij rookverslaving. Mogelijk helpt het de ontwenningsverschijnselen te verminderen en verkleint het uw behoefte om te roken. Nortriptyline is alleen op recept verkrijgbaar.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 31-03-2021

      Laatst bijgewerkt NHG: 13-08-2021

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: