Voortdurende hik

Voortdurende hik

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Voortdurende hik

vergroot
terug naar boven

Wat is voortdurende hik?

Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) onwillekeurig samen. Het kan ontstaan door:

 • te snel eten of drinken
 • niet goed kauwen
 • koolzuurhoudende dranken
 • alcohol 

De zenuwen in de keel en het middenrif worden hierdoor geprikkeld en het middenrif gaat samentrekken (krampen). Sommige mensen met een aandoening van de longvliezen of de maag hebben vaak de hik.

De meeste hikaanvallen ontstaan spontaan en zijn na enkele minuten weer over. Als de hik langer duurt (uren tot zelfs dagen lang), kan dat tot pijn in de borst en uitputting leiden.

Waarom sommige mensen vaak de hik hebben is niet bekend.

Kijk voor meer informatie over Voortdurende hik op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De hik is onschuldig en gaat vaak weer snel over, zonder dat u iets hoeft te doen.

Rustig eten en drinken is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen.

Kijk voor meer informatie over Voortdurende hik op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij voortdurende hik?

Baclofen
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Hoe baclofen werkt bij hik, is niet bekend.

Anti-epileptica
Anti-epileptica worden soms bij langdurige hik gebruikt. Ze worden soms alleen gebruikt, en soms samen met baclofen. Hoe anti-epileptica werken bij hik, is niet bekend. Voorbeelden zijn gabapentine, pregabaline en valproïnezuur.

Klassieke antipsychotica
Klassieke antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van de van nature voorkomende stof dopamine. Klassieke antipsychotica worden soms gebruikt bij langdurige hik. Hoe klassieke antipsychotica werken bij hik, is niet bekend. Voorbeelden zijn haloperidol en chloorpromazine.

Amitriptyline
Amitriptyline wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld depressies, zenuwpijn, bedplassen en hoofdpijn. Soms wordt het ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe amitriptyline werkt bij hik, is niet bekend.

Nifedipine
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Als alternatief kan nifedipine gebruikt worden. Hoe nifedipine werkt bij hik, is niet bekend.

Nimodipine
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Als alternatief kan nimodipine gebruikt worden. Hoe nimodipine werkt bij hik, is niet bekend.

Sertraline
Sertraline is een Serotonineheropnameremmer, ook wel SSRI genoemd. SSRI's regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof. Sertraline wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe sertraline werkt bij hik, is niet bekend.

Midazolam
Midazolam wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld slapeloosheid, epilepsie en onrust. Soms wordt het ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe midazolam werkt bij hik, is niet bekend.

Piracetam
Piracetam is een middel tegen duizeligheid, maar wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Piracetam remt het samentrekken van het middenrif. Het wordt toegepast als baclofen of gabapentine niet voldoende werken.

Laatst bijgewerkt KNMP: 14-04-2020
Laatst bijgewerkt NHG: 04-12-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!