Klachten & ZiektesAbnormaal vaginaal bloedverlies

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Klachten & ZiektesAbnormaal vaginaal bloedverlies

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Wat is abnormaal vaginaal bloedverlies?Hoe herken ik abnormaal vaginaal bloedverlies?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij abnormaal vaginaal bloedverlies?
 • Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren vóór de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger. Ook in de jaren hiertussen kan de menstruatie veranderen. Vaak is dit tijdelijk: in de meeste gevallen herstelt het spontaan.

  Abnormaal vaginaal bloedverlies ontstaat meestal door een hormonale ontregeling: het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) is verstoord. Dit kan geen kwaad. Veel sporten, afvallen, gewichtstoename of oververmoeidheid kunnen het hormonale evenwicht verstoren, net als een spannende situatie of een ingrijpende gebeurtenis.

  Abnormaal bloedverlies kan ook ontstaan door vleesbomen in de baarmoeder, ook wel myomen genoemd. Vleesbomen geven meestal hevigere menstruaties dan normaal.

  Door overvloedig vaginaal bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan; dit gebeurt meestal pas na maanden.

  • U heeft tijdens de menstruatie meer vaginaal bloedverlies dan u gewend bent, of u heeft onregelmatig vaginaal bloedverlies. Soms heeft u wat meer pijn dan anders.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Progestageenhormonen
      Progesteron is een natuurlijk vrouwelijk geslachtshormoon. Progestageenhormonen hebben ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het regelt samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus.

      Het hormoon kan een onregelmatige cyclus regelmatig maken en overvloedig bloedverlies verminderen. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie. Voorbeelden zijn dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.

      Anticonceptiepil
      Behalve het voorkomen van zwangerschap kan de anticonceptiepil ook worden gebruikt om onregelmatige menstruaties te reguleren en overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen. De bloeding die in de stopdagen van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

      Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen, zie hiervoor Voorkomen van zwangerschap. Bij abnormaal vaginaal bloedverlies wordt meestal de eenfase combinatiepil, lichte sub-50-pil gebruikt.

      Ontstekingsremmende pijnstillers
      Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verminderen behalve de pijn ook de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie met ongeveer een kwart. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.

      Menopauzepreparaten
      Menopauzepreparaten bevatten een oestrogeenhormoon en een progestageenhormoon. In de periode voorafgaand aan de menopauze kan de menstruatie onregelmatig zijn, heviger zijn en langer duren.

      Menopauzepreparaten regelen een onregelmatige cyclus in de periode vlak voor de menopauze en verminderen overvloedig bloedverlies. Voorbeelden zijn Kliogest en Activelle.

      Oxytocine
      Oxytocine is een lichaamseigen hormoon en wordt gebruikt om bloedverlies te voorkomen na een bevalling of een keizersnede. Oxytocine zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt. Hierdoor kan het bloeden worden gestopt.

      Carbetocine
      Carbetocine lijkt op het een lichaamseigen hormoon oxytocine en werkt op dezelfde manier. Het zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt, waardoor het bloeden stopt.

      Tranexaminezuur
      Tranexaminezuur kan overvloedige bloedverlies verminderen. Het voorkomt dat bloedstolsels oplossen. Hierdoor zal de bloeding minder worden.

      Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: