Klachten & ZiektesGenderdysforie

Genderdysforie

Klachten & ZiektesGenderdysforie

Genderdysforie

Wat is Genderdysforie?Hoe herken ik Genderdysforie?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Genderdysforie?
 • Mensen met genderdysforie hebben het gevoel dat het geslacht waarmee ze zijn geboren niet bij ze past.

  Bij sommigen is dit gevoel zo sterk dat ze hiervoor een behandeling in het ziekenhuis krijgen. Deze behandeling kan bijvoorbeeld in de vorm van hormonen of een operatie zijn. Niet iedereen krijgt een behandeling en voor ieder persoon met genderdysforie zal een traject anders gaan.

  Genderdysforie komt voor bij personen van elke leeftijd.

  Genderdysforie kan soms voor psychische klachten zoals angst en depressie zorgen. Dit komt onder andere doordat personen met genderdysforie zich onbegrepen of "anders" voelen.

  Voor meer informatie over genderdysforie kunt u kijken op umcg.nl of op transvisie.nl.

  • Genderdysforie uit zich bij iedereen op verschillende manieren. U zou dit kunnen merken aan:

   • U heeft het gevoel dat uw geboortegeslacht niet past bij hoe u zich voelt.
   • U voelt zich niet goed over bepaalde geslachtskenmerken die bij uw geboortegeslacht horen, zoals uw penis, lichaamsbeharing, vulva of borsten.
   • U voelt zich niet goed wanneer u wordt aangesproken of behandeld als uw geboortegeslacht.

   Kijk voor meer informatie hierover op de website van iedereenisanders.nl.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Estradiol
      Bij transvrouwen schrijven artsen vaak estradiol voor. Dit zorgt onder andere voor borstvorming, afname van lichaamsbeharing en een verandering van de vetverdeling. U gebruikt estradiol meestal in de vorm van tabletten of pleisters.

      Testosteron
      Bij transmannen schrijft de arts vaak het mannelijk hormoon testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei, meer spiermassa en een lage stem. Artsen schrijven testosteron meestal voor in de vorm van injecties.

      Triptoreline
      Triptoreline is een hypothalamushormoon. Hypothalamushormonen remmen de aanmaak van vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. Het geven van hypothalamushormonen zorgt voor het stilzetten of vertragen van de puberteit. Deze middelen worden hierom ook wel puberteitsremmers genoemd. Bij transjongens zorgt triptoreline voor het remmen van borstgroei en de menstruatie. Bij transmeisjes zorgt het voor het remmen van haargroei, voor stemverlaging en voor het breder worden van de schouders en kaak.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 24-10-2022

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: