Klachten & ZiektesJuveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)

Juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)

Klachten & ZiektesJuveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)

Juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)

Wat is Juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)?Hoe herken ik Juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Juveniele idiopathische arthritis (jeugdreuma, reuma bij kinderen)?
 • Juveniele idiopathische artritis is een zeldzame, chronische ziekte. Het wordt gekenmerkt door een aanhoudende ontsteking van één of meerdere gewrichten. De verschijnselen van een gewrichtsontsteking zijn pijn, zwelling en bewegingsbeperking. 'Juveniel' betekent dat de eerste symptomen ontstaan voor het zestiende levensjaar. 'Idiopathisch' betekent dat men niet weet wat de oorzaak van de ziekte is en 'Artritis' betekent gewrichtsontsteking.

  Er bestaan verschillende vormen van JIA. Welke het kind heeft, hangt af van het aantal gewrichten dat is aangedaan:

  • maximaal 4 aangedane gewrichten wordt oligoarticulaire JIA genoemd
  • 5 of meer gewrichten heet polyarticulaire JIA
  • bij aanwezigheid van symptomen als koorts, huiduitslag, of ontsteking van het hartzakje of de longvliezen spreekt men van systemische JIA

  Er bestaat geen therapie om JIA te genezen. Het doel van de behandeling is om de ontsteking langdurig tot rust te laten komen en om schade aan gewrichten en organen te voorkomen. De kinderen moeten in staat gesteld worden om een normaal leven te leiden. De duur van de behandeling is voor ieder kind verschillend. De behandeling bestaat uit pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen en/of medicijnen die de afweer onderdrukken.

  • De symptomen voor iedere vorm van JIA zijn verschillend. De algemene symptomen van een gewrichtsontsteking zijn zwelling, pijn en bewegingsbeperking in de gewrichten. Vaak klagen de kinderen over ochtendstijfheid.

   Kinderen zullen hun bewegingen aanpassen om het gebruik van een pijnlijk gewricht te vermijden. Zeker bij jonge kinderen kan het lastig zijn om de verschijnselen te herkennen. Jonge kinderen zullen bijvoorbeeld bij een ontsteking in de knie ineens niet meer willen lopen of kruipen.

   • Er is geen bewijs dat voeding of leefomstandigheden de klachten kunnen beïnvloeden.

    Het is heel belangrijk voor de algehele ontwikkeling van het kind, dat het kind naar school gaat. Ook al zijn er factoren die dit kunnen bemoeilijken, zoals loopproblemen en een verminderde weerstand door vermoeidheid, pijn of stijfheid. Het is belangrijk om dit met de school te bespreken. Er kan dan gekeken worden naar aanpassingen, die het makkelijker kunnen maken voor het kind om naar school te gaan. Ook is sport en beweging erg belangrijk, voor de sociale ontwikkeling en om een goede algemene conditie op te bouwen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Ontstekingsremmende pijnstillers
       Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen en piroxicam.

       Bijnierschorshormonen om in te nemen
       Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, om in te nemen, worden gebruikt om de ontstekingen te remmen. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Een voorbeeld is prednisolon.

       DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
       DMARD's zijn reumabestrijdende medicijn die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij reuma de gewrichtsonteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft uw kind minder last van pijn en kan uw kind zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze medicijnen effect hebben. DMARD's hebben geen direct effect op de pijn en kunnen de ziekte ook niet genezen. Ze kunnen de ziekte wel rustiger maken, waardoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling na enige tijd afnemen. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Hieronder kunt u lezen hoe de verschillende DMARD's werken.

       • Abatacept vermindert de ontsteking en remt jeugdreuma af.
       • Adalimumab vermindert de ontsteking en remt de jeugdreuma af.
       • Anakinra vermindert de ontsteking. Hierdoor wordt de jeugdreuma afgeremd.
       • Aurothiomalaat onderdrukken de ontstekingsverschijnselen. Vanwege de bijwerkingen schrijven artsen het zelden voor.
       • Canakinimab onderdrukt de ontstekingsverschijnselen.
       • Hydroxychloroquine remt ontstekingen in gewrichten.
       • Leflunomide vermindert de ontsteking en remt jeugdreuma af.
       • Methotrexaat remt in lage dosering gewrichtsontstekingen bij jeugdreuma.
       • Sulfasalazine wordt in de darm gesplitst in mesalazine en sulfapyridine. Sulfapyridine werkt ontstekingsremmend bij gewrichtsklachten.
       • Tofacitinib vermindert de ontsteking en remt de jeugdreuma af.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 04-02-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: