Klachten & ZiektesMaagzweer en darmzweer

Maagzweer en darmzweer

Wat is maagzweer en darmzweer?Hoe herken ik maagzweer en darmzweer?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij maagzweer en darmzweer?
 • Een maagzweer is een soort wondje in het slijmvlies van de maag. Soms zit de zweer echt in de maag zelf, maar meestal iets voorbij de uitgang van de maag, aan het begin van de twaalfvingerige darm. Ook dan noemen we het een maagzweer.

  Een maagzweer kan worden aangetoond met een gastroscopie. Een gastroscopie is een kijkonderzoek om het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te kunnen beoordelen. 

  Bij het ontstaan van een maagzweer spelen verschillende factoren een rol.

  • De bacterie Helicobacter pylori in het maagslijmvlies is de meest voorkomende oorzaak. 
  • Bepaalde medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren en kwetsbaar maken:
   • NSAID's zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac
   • Sommige bloedverdunners (acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium)
   • Corticosteroïden zoals prednisolon
  Kijk voor meer informatie over maagzweer en darmzweer op www.thuisarts.nl
  • Een maagzweer geeft pijn in de bovenbuik. De pijn wordt vaak 's nachts erger en vermindert na het eten.

   U kunt ook last hebben van:

   • brandend maagzuur;
   • oprispingen (opboeren, waarbij de maaginhoud tot in de keel kan komen);
   • een opgeblazen gevoel;
   • misselijkheid;
   • braken (zelden bloed);
   • gauw een vol gevoel na het eten.

   Wanneer een maagzweer groter en dieper wordt kan er een maagbloeding ontstaan met:

   • gitzwarte ontlasting (niet donkerbruin);
   • bloed overgeven.

   Soms is een maagzweer zo diep dat er een gaatje in de maagwand komt. We noemen dit een maagperforatie. Er komt dan maagzuur in de buikholte. Dit geeft heftige pijn en u moet meteen naar het ziekenhuis.

   Kijk voor meer informatie over maagzweer en darmzweer op www.thuisarts.nl
   • De volgende adviezen zijn belangrijk als u een maagzweer heeft:

    • Niet roken. 
    • Geen alcohol drinken.
    • Soms helpt het om vier tot zes kleine maaltijden per dag te nemen, in plaats van twee of drie grote.
    • Blijf wel gezond en afwisselend eten.
    • Eet niet teveel en niet te vet.
    • Merkt u dat u bepaalde soorten voedsel en drank niet goed verdraagt? Dan kunt u die beter niet nemen.

    Sommige mensen krijgen maagklachten van bijvoorbeeld sterk gekruid eten, pepermunt, citrusvruchten, ui, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende drank.

    Sommige medicijnen kunnen maagklachten geven, bijvoorbeeld pijnstillers zoals NSAID’s, bloedverdunners zoals carbasaatcalcium en antidepressiva.

    • Als u een maagzweer heeft bespreek dan met uw huisarts of u deze middelen kunt stoppen of minderen. Soms is het mogelijk om op een ander medicijn over te stappen.
    • Wanneer een arts een medicijn wil voorschrijven, vertel dan dat u een maagzweer (gehad) heeft. Soms kiest de arts dan voor een medicijn dat minder risico's heeft voor de maag. Of u krijgt er een medicijn bij om de maag te beschermen.        
    Kijk voor meer informatie over maagzweer en darmzweer op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Protonpompremmers
       Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur nog krachtiger dan bovengenoemde H2-blokkers. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen.

       Protonpompremmers worden ook wel langdurig gebruikt om een terugkeer van de zweer te voorkomen. Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kunnen gedurende lange tijd protonpompremmers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er zweren ontstaan. Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

       H2-blokkers
       H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen. Langdurig gebruikt van H2-blokkers worden ook toegepast om een terugkeer van de zweer worden voorkomen. Bijvoorbeeld famotidine, ranitidine, cimetidine en nizatidine.

       Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kan gedurende lange tijd H2-blokkers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er opnieuw zweren ontstaan. Bijvoorbeeld cimetidine.

       Antibacteriële middelen
       Antibacteriële middelen remmen de groei van bacteriën en kunnen worden gebruikt wanneer de maagzweer wordt veroorzaakt door een Helicobacter-infectie. De antibacteriële middelen worden samen met een protonpompremmer gebruikt. Voorbeelden zijn amoxicilline, claritromycine en metronidazol.

       Maagwandbeschermers
       Maagwandbeschermers vormen een beschermende laag op het slijmvlies van maag en darmen. Voorbeelden zijn misoprostol en sucralfaat. Zij vormen samen met eiwitten in maag en darm een beschermende laag op beschadigingen in het maagslijmvlies. Hierdoor wordt de maag- of darmzweer beschermd tegen de inwerking van maagzuur. Misoprostol werkt bovendien maagzuurremmend.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 05-07-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 08-01-2013

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: