Te snelle schildklierwerking

Te snelle schildklierwerking

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Te snelle schildklierwerking

vergroot
terug naar boven

Wat is te snelle schildklierwerking?

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon aan. De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. De schildklier geeft het hormoon af aan het bloed. In uw lichaam stimuleert schildklierhormoon de stofwisseling. 

Doordat de schildklier te veel hormoon maakt, is de stofwisseling versneld.

Hyperthyreoïdie komt vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De kans op hyperthyreoïdie wordt groter naarmate u ouder wordt.

 • Meestal komt hyperthyreoïdie doordat uw lichaam antistoffen gaat maken tegen uw eigen schildklier. We noemen dit een auto-immuunziekte. Als reactie gaat uw schildklier teveel schildklierhormoon maken. We noemen dat de ziekte van Graves.  Van de mensen met hyperthyreoidie heeft 70 tot 80% de ziekte van Graves.    
 • Soms wordt de schildklier uit zichzelf groter en gaat daarbij ongecontroleerd schildklierhormoon maken. Deze zwelling heet een struma. De schildklier wordt in enkele jaren langzaam groter. De schildklier gaat steeds meer zijn eigen gang en luistert niet meer naar de seintjes uit uw hersenen. Hij blijft schildklierhormoon afgeven aan het bloed. Van de mensen met hyperthyreoidie heeft 10% tot 15% een struma.

Andere, minder voorkomende oorzaken van een te snel werkende schildklier zijn:

 • geneesmiddelen die lithium of jodium bevatten
 • een ontsteking van de schildklier door een virusinfectie;
 • andere auto-immuunziekten;
 • een goedaardig gezwel in de schildklier; dit is zeldzaam.

U heeft een grotere kans op een schildklierziekte:

 • als het in uw familie voorkomt of
 • in het eerste jaar na uw bevalling.
Kijk voor meer informatie over Te snelle schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik te snelle schildklierwerking?

Het schildklierhormoon komt via het bloed in uw hele lichaam. Een teveel aan schildklierhormoon kan dan ook verschillende verschijnselen geven, zoals:

 • hartkloppingen
 • beven
 • zweten
 • een gejaagd of geïrriteerd gevoel
 • vermoeidheid
 • diarree
 • afvallen, terwijl u toch goed eet
 • uw huid kan warm en vochtig aanvoelen
 • uitpuilende ogen (soms): de ogen lijken groter dan normaal, kunnen pijnlijk zijn en kunnen minder scherp zien
 • een opgezette schildklier
 • menstruatieverandering

Soms zijn de klachten niet zo duidelijk en wordt de ziekte niet makkelijk herkend.

Kijk voor meer informatie over Te snelle schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Aan een te snel werkende schildklier kunt u zelf weinig doen. Er is medische behandeling nodig.

Bij vrouwen met een hyperthyreoïdie die zwanger willen worden, is het belangrijk om de zwangerschap uit te stellen. Te veel schildklierhormoon in het bloed geeft een risico voor het ongeboren kindje (bijvoorbeeld: groeivertraging en schedelafwijkingen). Zodra de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed weer normaal is, is het veilig om zwanger te worden.

Iemand met hyperthyreoïdie die rookt heeft een grotere kans dat de ogen (verder) gaan uitpuilen. Een extra reden om te stoppen.

Kijk voor meer informatie over Te snelle schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij te snelle schildklierwerking?

Thionamiden
Thionamiden remmen de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor een te snel werkende schilklier wordt afgeremd. De klachten zullen verminderen of verdwijnen. Voorbeelden zijn thiamazol, propylthiouracil en carbimazol.

Bèta-blokkers
Bèta-blokkers vertragen de hartslag en heffen stoornissen in het hartritme op. Hierdoor verminderen de symptomen van een te hoge schildklierwerking, maar de schildklierwerking zelf verandert niet. Voorbeelden zijn metoprolol en propranolol.

Schildklierhormonen
Een te snel werkende schildklier wordt vaak behandeld met medicijnen die de aanmaak van schildklierhormonen remmen. Schildklierhormonen zijn echter wel nodig. Daarom voegen artsen vaak een schildklierhormoon toe. Zo blijft de hoeveelheid schildklierhormoon dat in het lichaam vrijkomt, beter onder controle.
Voorbeelden zijn levothyroxine en liothyronine.

Octreotide
Octreotide verlaagt de hoeveelheid schildklierstimulerend hormoon, waardoor de schildklier minder hard zal werken.

Kaliumjodide
Kaliumjodide wordt gebruikt bij een thyreotoxische storm. Hierbij is er een grote hoeveelheid schildklierhormonen, waardoor de ziekteverschijnselen plotseling erger worden. Kaliumjodide vermindert de aanmaak en vrijzetting van schildklierhormonen.

Laatst bijgewerkt NHG: 02-07-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!