Klachten & ZiektesLepra

Lepra

Klachten & ZiektesLepra

Lepra

Wat is Lepra?Hoe herken ik Lepra?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Lepra?
 • Lepra is een chronische infectieziekte door de leprabacterie. De infectie veroorzaakt eerst beschadiging van kleine zenuwtakjes in de huid en slijmvliezen. Deze zenuwtakjes regelen de bloedtoevoer naar de weefsels. Daarom gaat in een latere fase ook de huid kapot, net zoals de binnenkant van de neus, de zaadballen en de ogen.

  • Lepra komt alleen in de tropen voor. De meeste mensen die met de bacterie besmet raken, krijgen geen lepra, omdat het afweersysteem de bacterie onschadelijk maakt. Bij verminderde weerstand kunt wel ziek worden.

   De lichte (zogenaamde tuberculoïde) vorm van lepra is niet besmettelijk en kunt u herkennen aan vlakke wittige huidgedeeltes die gevoelloos zijn. Bij de ernstigere vorm van lepra (lepromateuze vorm) ziet u kleine of grotere verdikkingen van verschillende afmeting en vorm op de huid. Op deze plekken verdwijnt de lichaamsbeharing, ook bij de wenkbrauwen en de oogwimpers. Door de gevoelloosheid van de handen en voeten ontstaan er wonden. Deze vorm kan wel besmettelijk zijn.

   • In het verleden werden leprapatiënten vaak afgezonderd in instellingen of koloniën. Isolatie is tegenwoordig niet noodzakelijk. Lepra is alleen besmettelijk in de onbehandelde ernstige vorm en ook bij die vorm wordt de ziekte niet gauw overgebracht op anderen. Als snel met de behandeling wordt begonnen, kunnen misvormingen worden voorkomen of herstellen.

    U kunt zelf niets doen om het beloop van de ziekte te beïnvloeden. Wel speelt een goede algehele conditie een rol bij het voorkómen van de ziekte. Als de ziekte is vastgesteld, kan de arts u met medicijnen behandelen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Welke geneesmiddelen worden gebruikt bij lepra?

       Antilepramiddelen
       De behandeling van lepra bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica. Deze antibiotica doden de bacterie of zorgen voor afname van de groei van de lepra-bacterie. De behandeling zal langdurig moeten plaatsvinden. Voorbeelden zijn dapson, rifampicine, ofloxacine en minocycline.

       Prednisolon
       Prednisolon wordt gebruikt bij opvlammingen van ontstekingen bij lepra, met verschijnselen aan huid en zenuwen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 18-09-2020

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: