Klachten & ZiektesZiekte van Paget

Ziekte van Paget

Klachten & ZiektesZiekte van Paget

Ziekte van Paget

Wat is Ziekte van Paget?Hoe herken ik Ziekte van Paget?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Ziekte van Paget?
 • De botziekte van Paget is een chronische botziekte. Het is een ontsteking in het bot, waardoor het bot vervormt. Meestal is sprake van één of twee botten die zijn aangedaan, bijna nooit het hele skelet.

  In het bot dat ziek is, is de botaanmaak en botafbraak verstoord. Het bot wordt sneller dan normaal afgebroken en opgebouwd. Dat gebeurt slordiger dan normaal: het bot wordt ruwer, minder stevig en kan vervormen.

  De botziekte van Paget is een zeldzame ziekte, waarvan de oorzaak onbekend is. Erfelijkheid speelt een rol. Meestal begint de aandoening tussen het 35e en 60e jaar.

  Kijk voor meer informatie over Ziekte van Paget op www.thuisarts.nl
  • Veel mensen met deze ziekte hebben geen klachten. De ziekte wordt vaak per toeval ontdekt door het maken van een röntgenfoto. Een botscan laat zien waar de ziekte actief is.

   U kunt last hebben van pijn in het bot, meestal is dat het bekken, de wervelkolom, de schedel of de lange pijpbeenderen van armen of benen.

   De pijn verdwijnt niet door rusten. Soms kunt u last hebben van moeheid.

   Kijk voor meer informatie over Ziekte van Paget op www.thuisarts.nl
   • Aan de ziekte zelf kunt u niets doen. Hiervoor zijn medicijnen nodig.

    Het belangrijkste advies is een balans zoeken tussen bewegen en rusten. Soms kan uw arts of fysiotherapeut hierbij helpen. De gewrichten en spieren dienen soepel te blijven, maar u moet de aangedane botten en gewrichten niet overbelasten.

    Kijk voor meer informatie over Ziekte van Paget op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Bifosfonaten
       Bisfosfonaten binden aan het calcium in het bot en remmen hierdoor de afbraak van het bot. De snelheid van afbraak en opbouw van de aangetaste botten neemt af waardoor de botten sterker worden. Hierdoor zal de kans op botbreuken afnemen en de botpijn verminderen. Voorbeelden zijn zoledroninezuur, en soms risedroninezuur. Pamidroninezuur wordt meestal niet meer gebruikt.

       Calcitonine
       Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed. Het remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger. Hierdoor heeft u minder kans om uw votten te breken. Ook word de botpijn minder. Calcitonine wordt gebruikt bij de ziekte van Paget als andere medicijnen onvoldoende werken of als u ze niet mag gebruiken.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 12-04-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: