Prednison

Prednison

Werkzame stof: prednison

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof prednison.

Trefwoord
naar medicijnen

prednison

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over prednison

 • Prednison remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties (corticosteroïd).
 • Bij ziektes met ernstige ontstekingen (zoals reuma, ontstekingen van de darmen, huid, luchtwegen en ogen). Ook bij clusterhoofdpijn, sommige bloedziektes, de spierziekte van Duchenne, gezichtsverlamming, nierziekten, netelroos en na orgaantransplantaties.
 • Verder bij sommige kankersoorten en misselijkheid door chemotherapie. Ook om uw eigen bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten.
 • Prednison wordt ook gebruikt als stootkuur. Dit is een kuur die een paar dagen tot weken duurt. U neemt dan elke dag 30 mg tot 80 mg prednison.
 • Binnen een paar uren na start van de behandeling worden uw klachten minder.
 • In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen. Ook kunt u hoofdpijn, spierpijn en vocht in uw benen of handen krijgen. En u kunt makkelijker een infectie krijgen.
 • Heeft u prednison langer dan een paar weken gebruikt of krijgt u vaker per jaar een stootkuur? U kunt zwaarder worden en een bol gezicht krijgen. Ook komen huidklachten zoals blauwe plekken voor en kan er botontkalking optreden.
 • Als u prednison langer dan 3 weken gebruikt, stop dan niet in één keer. Bespreek dit eerst met uw arts of apotheker.
 • Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker daarom controleren of u prednison veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet prednison en waarbij gebruik ik het?

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

 • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose) , reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos.
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Astma

 • Bij benauwdheid

Verschijnselen
Mensen met astma hebben last van aanvallen en periodes van benauwdheid. Deze aanvallen worden uitgelokt door prikkels, zoals koude lucht, rook, stoffen waar u allergisch voor bent, maar ook inspanning kan een aanval veroorzaken. 

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Behandeling
Als plaatselijke behandeling van de longen met inhalaties niet voldoende helpen, kan de arts een stootkuur met prednison of prednisolon voorschrijven. Bijvoorbeeld bij een plotselinge verergering van astma. U krijgt dan tabletten of capsules.

Effect
Prednison geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen.
Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander middel, waarvan het effect langzamer intreedt.

Lees meer over astma

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet veel hoesten en bent benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verbeteren.
De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
Bij een plotselinge verergering van COPD krijgt u meestal een stootkuur met prednison of prednisolon.
Prednison geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen.
Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander middel, waarvan het effect langzamer intreedt.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd)

Sarcoïdose

Verschijnselen
Bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck) ontstaan spontaan ontstekingen in verschillende organen en weefsels in het lichaam. Het vaakst in de longen, lymfeklieren, huid, ogen en gewrichten. Soms komt het ook voor in het hart of het zenuwstelsel. U kunt dus heel verschillende klachten hebben bij deze aandoening.
De ziekte kent slechte en goede perioden. De ontstekingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd vanzelf, maar keren ook weer terug. Soms houden mensen last van littekenweefsel, dat door de ontstekingen is ontstaan.

Oorzaak
De oorzaak van sarcoïdose is niet bekend. Het kan het gevolg zijn van een infectie of van een abnormale reactie van het eigen afweersysteem. Dit betekent dat het lichaam per vergissing de eigen cellen aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen.

Behandeling
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten op den duur vanzelf. Als er hevige klachten zijn schrijft de arts bijnierschorshormonen voor, zoals prednison of prednisolon. Dit onderdrukt de ontstekingen, waardoor u minder last van de verschijnselen zult hebben. Prednison geneest de aandoening niet.

Lees meer over sarcoïdose

Reumatoïde artritis

 • Voor de gewrichten

Prednison wordt gebruikt bij reumatoïde artritis en bij andere reumatische aandoeningen, zoals reumatische polymyalgie en arteriitis temporalis.

Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.
Bij reumatoïde artritis schrijft de arts speciale medicijnen voor, de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. Deze medicijnen gaan de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen. Ze werken echter niet meteen, maar pas op de langere termijn.
Artsen schrijven prednison voor om de periode totdat de DMARD begint te werken te overbruggen en bij plotselinge verergeringen van de klachten.

Reumatische polymyalgie en arteriitis temporalis
Bij reumatische polymyalgie zijn de gewrichtskapsels ontstoken. Dit veroorzaakt spierpijn en spierstijfheid. Het is onbekend hoe het komt dat het gewrichtskapsel ontstoken raakt. Bij arteriitis temporalis  is er sprake van een ontsteking in een slagader aan de zijkant van het hoofd. Ook hierbij is de oorzaak van de ontsteking onbekend. De ontsteking veroorzaakt hoofdpijn en oogklachten. Veel mensen hebben zowel last van de spierklachten als van de ontstoken slagader.
Prednison remt de ontstekingen. De klachten verminderen na enkele dagen gebruik.

Lees meer over reumatoïde artritis

Jicht

Verschijnselen
Jicht is een plotselinge ontsteking van een gewricht. Het gewricht wordt rood, gezwollen, warm en erg pijnlijk bij bewegen. De ontsteking ontstaat doordat kristallen van urinezuur in het gewricht neerslaan.
Jicht komt meestal voor in een gewricht van de grote teen, soms van de voet, enkel, knie, of pols.

Behandeling
De ontsteking geneest uit zichzelf binnen één tot drie weken. U kunt de pijn verzachten door rust te nemen en het gewricht te koelen. Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac.

Effect
Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Meestal zal de pijn binnen een dag minder worden. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week afnemen.

Lees meer over jicht

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.
Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Bij colitis ulcerosa is meestal alleen het laatste deel van de dikke darm aangedaan, het rectum. De ziekte heet dan proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.
De oorzaak van de ontsteking is een ‘auto-immuunreactie’. Dat betekent dat het lichaam per vergissing de cellen in de eigen darmwand aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen. Het is dus een ontsporing van het eigen afweersysteem. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden meestal behandeld met een plaatselijk werkend bijnierschorshormoon, zoals budesonide. Het werkt alleen in de darm en remt daar de ontstekingen. Heeft dat onvoldoende effect, dan schrijven artsen soms een bijnierschorshormoon voor dat in het hele lichaam werkt, zoals prednison of prednisolon.
Prednison remt de ontsteking in de darm. Meestal merkt u binnen een paar uur dat de klachten verminderen.

Lees meer over colitis ulcerosa

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm chronisch ontstoken. De ontsteking veroorzaakt buikpijn, koorts, diarree, moeheid en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Waarschijnlijk is het afweersysteem in de war en valt deze goede bacteriën in de darm aan. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangedaan. Door de chronische ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de ontlasting moeilijk langs kan. Ook ontstaan verbindingsbuisjes (fistels) van de darm naar andere organen, zoals de blaas, de vagina en tussen delen van de darm onderling.

Behandeling
Het is belangrijk de ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen en te remmen als ze wel optreden. Hierdoor neemt de buikpijn af en ontstaan er geen nieuwe verdikkingen of fistels.
De ziekte van Crohn wordt in eerste instantie meestal behandeld met een bijnierschorshormoon dat ter plaatse in de darm werkt, zoals budesonide.
Bij ernstiger vormen van de ziekte van Crohn, of als de ontsteking te hoog in de darm zit, stappen artsen over op sterkere bijnierschorshormonen (zoals prednison of prednisolon) of op afweerremmende medicijnen.

Effect
Prednison remt de ontsteking in de darm. Meestal merkt u binnen een paar uur dat de klachten verminderen. U moet dit medicijn een aantal weken gebruiken om de ziekte weer rustig te krijgen. Als de opvlamming voorbij is kunt u het gebruik weer stoppen.

Lees meer over ziekte van crohn

Syndroom van Sjögren

Oorzaak en verschijnselen
Het syndroom van Sjögren is een ‘auto-immuunziekte’. Dat betekent dat het lichaam per vergissing de eigen cellen aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen. Het is dus een ontsporing van het eigen afweersysteem. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Bij het syndroom van Sjögren is het afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet meer of onvoldoende.  De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn droger dan normaal.

Behandeling
De behandeling bestaat meestal uit kunsttranen en kunstspeeksel om de droogheid op te heffen. Een enkele keer is het afweersysteem ook actief tegen gewrichten en inwendige organen, die hierdoor ontstoken raken. De arts kan prednison voorschrijven om deze ontstekingen te remmen.

Lees meer over syndroom van sjögren

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Prednison wordt toegepast bij verschillende soorten ontstekingen van het oog. Het remt de ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken

Clusterhoofdpijn

Prednison wordt heel soms gebruikt clusterhoofdpijn te voorkomen.

Verschijnselen
Clusterhoofdpijn is een aanval van hevige, borende pijn rondom of achter één oog. De pijn ontstaat binnen twee minuten zonder aanleiding en zonder waarschuwingssignalen. Vaak is het oog ook rood en traant het, heeft u een loopneus en zweet op het voorhoofd.
Een aanval kan een kwartier tot 3 uur duren. De aanvallen komen in clusters van enkele weken of zelfs maanden. Tijdens zo'n cluster kunt u tot 8 aanvallen per dag krijgen, meestal zijn dit er 2 of 3. Ze treden vaak 's nachts op. Een kleine groep mensen heeft deze aanvallen elke dag.

Behandeling
Als u veel aanvallen heeft, kunt u medicijnen proberen die de aanvallen voorkomen. Meestal schrijven artsen het medicijn verapamil voor. Als verapamil niet goed werkt, kan uw arts prednison of prednisolon voorschrijven. U krijgt dit  dan als stootkuur.

Lees meer over clusterhoofdpijn

Lupus Erythematodes (LE)

Oorzaak en verschijnselen
Lupus erythematodes (ook wel LE genoemd), is een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Dan noemt men het wel ‘systemische LE’ of ‘SLE’.
Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid, gewrichten, nieren en longen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.
De ziekte komt in aanvallen, maar kent ook rustige periodes. Een aanval lijkt op een ernstige griepperiode met koorts, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Ook komen er meestal huidafwijkingen voor, zoals rode vlekken in het gezicht en verschillende soorten huiduitslag.

Behandeling
Bij een aanval van SLE kan uw arts een stootkuur met een corticosteroïd voorschrijven (zoals prednison of prednisolon). Prednison remt de ontstekingen zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen.

Lees meer over lupus erythematodes (le)

Lepra

Oorzaak en verschijnselen
Lepra, ook wel melaatsheid genoemd, is een infectie van de huid en de zenuwen door de bacterie Mycobacterium leprae. De ziekte begint met huidverkleuringen die langzaam verergeren en de huid gevoelloos maken. Af en toe zijn er opvlammingen met zeer heftige ontstekingsverschijnselen, zoals rode bulten op de huid en koorts. Het zenuwweefsel kan dan afsterven, waardoor het gevoel en de tastzin verdwijnen. Als gevolg van de gevoelloosheid ontstaan wonden, het eerst aan de uitstekende lichaamsdelen, zoals vingers en tenen.
Men krijgt lepra door nauw contact met iemand die lepra heeft en die niet met medicijnen wordt behandeld. Iemand met een gezonde weerstand loopt vrijwel geen kans om lepra te krijgen.

Behandeling
Behandeling vindt plaats met een combinatie van antibiotica. Opvlammingen van verschijnselen aan huid en zenuwen worden meestal behandeld met prednisolon of prednison.

Lees meer over lepra

Overige huidaandoeningen

Prednison wordt gebruikt bij verschillende ernstige huidaandoeningen, veroorzaakt door allergie of een afweerreactie tegen de eigen lichaamscellen. Huidaandoeningen waar prednison onder andere bij wordt gebruikt zijn:

 • Pemfigus, een ernstige huidaandoening, waarbij de huid en slijmvliezen met blaasjes en blaren overdekt raken.
 • Syndroom van Stevens-Johnson, erythema multiforme en toxische epidermale necrolyse. Dit zijn zeer ernstige huidreacties met blaren op huid en slijmvliezen, koorts, ontstoken ogen en een ziek gevoel. Deze aandoeningen zijn meestal een reactie op een medicijn.
 • Andere ernstige huidontstekingen met roodheid, blaasjes en blaren.
Lees meer over overige huidaandoeningen

Nierziekten

Prednison wordt gebruikt bij de nierziekten nefrotisch syndroom en syndroom van Goodpasture. Bij deze ziekten maakt het lichaam afweerstoffen tegen de eigen niercellen. Prednison onderdrukt deze afweer.

Lees meer over nierziekten

Voorkomen van afweerreacties

 • Remt de afweer

In combinatie met andere medicijnen wordt prednison toegepast tegen afstotingsreacties na orgaantransplantaties. Het voorkomt dat het lichaam na een orgaantransplantatie het nieuwe orgaan afstoot.

Lees meer over voorkomen van afweerreacties

Bloedstollingsziekten

Prednison wordt gebruikt bij de bloedziekte idiopathische trombocytopenische purpura (ITP of ziekte van Werlhof).

Bij deze ziekte maakt het lichaam afweerstoffen tegen de eigen bloedplaatjes. Bloedplaatjes zijn nodig om het bloed te laten samenklonteren bij een verwonding. Door deze afweerstoffen gaan de bloedplaatjes stuk en heeft men vaak blauwe plekken en bloedneuzen. Prednison onderdrukt de afweer tegen de eigen bloedplaatjes.

Lees meer over bloedstollingsziekten

Spierziekten

Prednison wordt gebruikt bij de ziekte van Duchenne. Het kan ervoor zorgen dat de spieren sterker worden, waardoor het kind na enkele weken makkelijker kan bewegen.

 

Lees meer over spierziekten

Bellverlamming

Prednison wordt gebruikt bij Bellverlamming, een bepaalde vorm van verlamming van de gezichtsspieren.
Het verhoogt de kans dat de verlamming weer helemaal over gaat.

Lees meer over bellverlamming

Kanker

 • Tegen kanker

Prednison wordt vaak toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler.

Werking
De werking van prednison bij deze aandoeningen is divers:
Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen.
Verder gaat prednison de zwelling van tumoren tegen. Het vermindert op die manier de pijn als tumoren tegen zenuwen aandrukken.
Veel medicijnen tegen kanker veroorzaken ernstige misselijkheid. Prednison kan deze vorm van misselijkheid verminderen, vooral omdat het de stemming en eetlust verbetert.

 • Bij de ziekte van Kahler verlaagt prednison de hoeveelheid calcium (kalk) in het bloed. Die is bij deze ziekte verhoogd.
 • Bij de ziekte van Hodgkin (een lymfeklierkanker) vermindert prednison jeuk.
Lees meer over kanker

Bijnierziekten

Cortisol
Prednison wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors geen of te weinig van het bijnierschorshormoon cortisol (=hydrocortison) aanmaakt. Cortisol speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress. Het is ook belangrijk voor een goede regeling van de hoeveelheid glucose in het bloed. Prednison werkt ongeveer hetzelfde als cortisol.

Oorzaken
Een tekort aan cortisol kan het geval zijn bij:

 • Een verminderde werking van de bijnierschors (bijvoorbeeld bij de ziekte van Addison, het adrenogenitaal syndroom of als de bijnieren zijn verwijderd, bijvoorbeeld vanwege de ziekte van Cushing).
 • Een verminderde werking van de hypofyse. Dit is een klier in de hersenen die de bijnierschors ‘opdracht’ hoort te geven cortisol te maken. Een verminderde werking van de hypofyse kan onder andere ontstaan door een operatie aan de hypofyse (bijvoorbeeld bij de ziekte van Cushing).

Dagritme
De natuurlijke aanmaak van cortisol vertoont een dagritme: in de vroege ochtend komt veel cortisol vrij en gedurende de dag steeds minder. Bij inspanning, ziekte of stress geeft de bijnierschors juist een grote hoeveelheid in een keer af.
De behandeling met prednison moet ook een dergelijk patroon vertonen: daarom moet u `s ochtends meestal meer prednison gebruiken dan `s avonds en moet u soms bij ziekte of ernstige stress extra prednison innemen.

Lees meer over bijnierziekten

Netelroos

Verschijnselen
Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd.

De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.

Behandeling
Artsen schrijven prednison voor in combinatie met anti-allergiemedicijnen, als deze medicijnen onvoldoende werken bij netelroos. 

Lees meer over netelroos

Ziekte van Addison

Oorzaak
Bij de ziekte van Addison functioneren de bijnieren niet goed. Een soortgelijke situatie ontstaat wanneer de bijnieren ontbreken. Bijvoorbeeld als ze zijn weggehaald vanwege een tumor). Hierdoor ontstaat een tekort aan cortisol en aan enkele andere hormonen, namelijk sommige mannelijke geslachtshormonen en aldosteron (een hormoon van belang voor de bloeddruk).

Behandeling
De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van hydrocortison (= cortisol) met fludrocortison. In plaats van hydrocortison kan ook prednison gebruikt worden. Fludrocortison dient dan als vervanging voor aldosteron. Mannelijke geslachtshormonen worden soms aangevuld met DHEA (prasteron).

Hierboven, bij Bijnierziekten, leest u hoe prednison werkt bij een tekort aan bijnierschorshormoon.

Lees meer over ziekte van addison

Ziekte van Cushing

Oorzaak
De buitenkant van de bijnieren (de ‘schors’), maakt onder andere cortisol,mannelijke geslachtshormonen en aldosteron (een hormoon van belang voor de bloeddruk).
De ‘opdracht’ om deze hormonen te maken ontvangt het van de hypofyse. De hypofyse is een klier in de hersenen.
Bij de ziekte van Cushing maakt de bijnierschors te veel bijnierschorshormoon aan. Dit komt meestal door een goedaardige tumor in de hypofyse, maar het kan ook komen door een tumor in en van de bijnieren of ergens anders in het lichaam. Een operatie aan de hypofyse of de bijnieren zelf kan dan nodig zijn. 

Behandeling
Na een operatie aan de hypofyse kan de hoeveelheid bijnierschorshormoon tijdelijk te laag zijn. Dan moet het bijnierschorshormoon worden aangevuld.
Na verwijdering van de bijnieren is het altijd nodig de bijnierschorshormonen aan te vullen.
Prednison wordt ook toegepast als slechts één van de bijnieren is verwijderd. Het wordt dan gebruikt totdat de andere bijnier weer voldoende bijnierschorshormoon aanmaakt.

Hierboven, bij Bijnierziekten, leest u hoe prednison werkt bij een tekort aan bijnierschorshormoon..
 

Lees meer over ziekte van cushing

Adrenogenitaal syndroom

Oorzaak
Bij het adrenogenitaal syndroom is de aanmaak van hormonen door de bijnieren gestoord. Ze maken dan bijvoorbeeld te weinig cortisol, te veel mannelijke geslachtshormonen en te weinig aldosteron (een hormoon van belang voor de bloeddruk).

Behandeling
De behandeling bestaat meestal uit de combinatie van hydrocortison (= cortisol) met fludrocortison. In plaats van hydrocortison kan ook prednison worden gebruikt. Fludrocortison dient dan als vervanging voor aldosteron.

Hierboven, bij Bijnierziekten, leest u hoe prednison werkt bij een tekort aan bijnierschorshormoon.

 

Lees meer over adrenogenitaal syndroom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De kans op deze bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid voor dit medicijn, de hoeveelheid prednison die u gebruikt en de duur van de behandeling:

 • Bij substitutietherapie (als u zelf te weinig bijnierschorshormoon aanmaakt): u heeft weinig kans op bijwerkingen.
 • Bij een stootkuur (enkele dagen tot weken een dosering prednison van 30 mg tot 80 mg per dag): de bijwerkingen zijn soms lastig of vervelend, maar meestal niet gevaarlijk of schadelijk.
 • Als u vaker per jaar een stootkuur krijgt of meerdere weken tot maanden een (lage dosering) prednison gebruikt: de meeste lastige of vervelende bijwerkingen gaan over als u aan het middel gewend bent geraakt. Dat is na enkele dagen tot weken.
  Na enkele weken gebruik of veel stootkuren heeft u wel een kleine kans op andere ernstigere bijwerkingen. Hoe korter u dit medicijn gebruikt en hoe lager de dosering, hoe minder kans u heeft op deze bijwerkingen.


Bijwerkingen die u meteen vanaf het begin kunt krijgen:

Zelden

 • Maag- of darmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, opkomend maagzuur, een opgezette buik, diarree of verstopping. Als u dit medicijn vlak voor of tijdens de maaltijd inneemt, kunt u deze klachten meestal voorkomen.
 • Meer kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels. Overleg voor gebruik met uw arts als u een infectie heeft, zoals tuberculose. Dat is nodig omdat sluimerende infecties door dit medicijn erger kunnen worden. Bovendien heeft u het minder snel in de gaten als een infectie uit de hand loopt. Dit medicijn vermindert namelijk de verschijnselen van een ontsteking, zoals roodheid en zwelling.
  Neem in elk geval contact op met uw arts bij
  • een ontsteking die opeens opkomt;
  • ontstekingen in of rond uw ogen;
  • ontstekingen waarvan u weet of vermoedt dat deze door een virus zijn veroorzaakt, zoals gordelroos;
  • als in uw omgeving mazelen of waterpokken heerst;
  • als u een wond heeft die slecht geneest;
  • als u gevaccineerd moet worden, bijvoorbeeld tegen tropische ziekten. Mogelijk reageert uw lichaam onvoldoende op de inenting.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Spierklachten, zoals spierzwakte, snel vermoeid, spierpijn trillende handen en spierkrampen in handen, voeten en benen. Dit kan na stoppen nog lang aanhouden. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen hier extra last van hebben. Raadpleeg uw arts als uw klachten verergeren
 • Veranderingen in gevoel en stemming, Dit kan per persoon verschillen. U kunt energieker, prikkelbaar, rusteloos, angstig of agressief worden, maar ook neerslachtig, futloos of vermoeid.
  Heeft u veel last van deze stemmingsveranderingen? Praat erover met uw arts. Mogelijk moet de dosering iets lager.
  Heeft u slaapproblemen door de rusteloosheid? Het kan helpen prednison in één keer vroeg op de dag in te nemen. Overleg hierover met uw arts.
  Bent u depressief of wordt u hiervoor behandeld? Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.
 • Verschijnselen van diabetes (suikerziekte). U merkt dit aan veel dorst en veel plassen. Dit komt vooral voor bij mensen boven de 75 jaar.
  Heeft u diabetes? Mogelijk heeft u tijdens de behandeling meer insuline of bloedsuikerverlagers (bloedglucoseverlager) nodig. Meet extra vaak uw bloedsuiker (bloedglucose).
 • Vochtophoping (oedeem). Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten.
  Mensen die al last van oedeem hebben, bijvoorbeeld door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) zijn hier extra gevoelig voor. Overleg daarom voor gebruik met uw arts als u hartfalen of oedeem heeft.
 • Stoornissen in uw hartritme. Raadpleeg uw arts als u dit merkt

Zeer zelden

 • Maagzweer of darmzweer. Dit medicijn kan een maagzweer verergeren. Overleg voor gebruik met uw arts of apotheker als u een maag- of darmzweer heeft of kortgeleden heeft gehad. Misschien heeft u een maagbeschermer nodig. Raadpleeg uw arts als uw maagklachten verergeren.
 • Een te hoge bloeddruk . Het treedt vooral op bij doseringen van meer dan 7,5 mg per dag bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Overleg voor gebruik met uw arts als u een hoge bloeddruk heeft of hiervoor behandeld wordt. Uw bloeddruk moet vaker gecontroleerd.
 • Ernstige psychische klachten, zoals overdreven opgewekt gevoel, impulsief gedrag, verwardheid, wanen en hallucinaties. Overleg bij deze verschijnselen met uw arts.
 • De hik. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
  Een heel enkele keer ontstaat een ernstige allergie (met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel, verlies van het bewustzijn). Ga dan onmiddellijk naar een arts of Eerste-Hulpdienst.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor prednison. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.


Als u het meer dan 3 weken achtereen gebruikt of meerdere stootkuren per jaar nodig heeft: u heeft meer kans op onderstaande bijwerkingen. Ze treden soms pas na maanden op, of pas als u al bent gestopt. Gebruikt u minder dan 7,5 mg per dag? Dan heeft u weinig kans op deze bijwerkingen.

Soms

 • Zwaarder worden en een andere vetverdeling. Dit komt door een andere opbouw en afbraak van vet, meer eetlust en vasthouden van vocht. Vet gaat vooral zitten op de buik en op de bovenkant van de rug Het is vaak nodig uw eetgewoontes aan te passen om uw gewicht op peil te houden. Een diëtist kan u daarbij helpen.
 • Dik gezicht (bolle wangen). Net als de gewichtstoename is dit voor velen een belangrijk nadeel van de behandeling. Het gaat niet goed met u, maar voor uw omgeving ziet u er juist 'welvarend' uit. Het verdwijnt weer als u stopt met het medicijn.

Zelden

 • Dunnere huid, waardoor u sneller blauwe plekken heeft en streepvormige littekens (striae). Enige maanden na het stoppen met de behandeling heeft de huid meestal weer zijn normale dikte terug. De littekens verdwijnen niet meer.
 • Rood geaderde of rode huid in het gezicht en puntvormige huidbloedinkjes.
 • Verminderde werking van de bijnierschors. Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze bijwerking. Hier heeft u tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan meerdere maanden duren.
 • Groeivertraging bij kinderen. Het is belangrijk dat een arts regelmatig de lichaamslengte en het lichaamsgewicht controleert. Als blijkt dat het kind te weinig groeit, kan de arts adviseren dit medicijn niet elke dag, maar elke 2 dagen te nemen. Dit herstelt de groei.
 • Botontkalking (osteoporose), waardoor deze eerder breken. Het is belangrijk tijdens het gebruik van dit medicijn voldoende kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging is nodig, omdat dat zorgt voor een actieve opbouw van de botten.
  In veel gevallen zal de arts u adviseren ook medicijnen tegen botontkalking te gebruiken.
 • Te weinig kalium in het bloed. Dit merkt u onder andere aan spierkrampen, spiertrekkingen, spierpijn, spierzwakte, minder eetlust, verstopping en hartkloppingen of een overslaand hart. Neem bij een of meer van deze klachten contact op met uw arts.
 • Te veel cholesterol in het bloed, na meerdere maanden gebruik. Hierdoor heeft u meer kans op hart- of vaatziekten. Uw arts kan medicijnen voorschrijven om de hoeveelheid cholesterol in uw bloed te verlagen.
 • Staar (een blijvende vertroebeling van de ooglens, cataract). Neem contact op met uw arts als u slechter, wazig of dubbel ziet. Staar komt meestal alleen voor bij gebruik gedurende meerdere jaren.
 • Verhoogde oogboldruk (Glaucoom). Overleg met uw arts als u weet dat u glaucoom heeft, terwijl u daar niet voor wordt behandeld. Waarschuw uw arts als u minder goed gaat zien of als u hevige pijn achter uw oog heeft die niet binnen enkele uren wegtrekt. Glaucoom komt meestal alleen voor bij gebruik gedurende meerdere jaren.

Zeer zelden

 • Huidklachten, zoals slecht genezende wonden, acne (jeugdpuistjes), veel transpireren, meer lichaamsbeharing (vooral in het gezicht) en donkere of juist lichte plekken op de huid.
 • Peesontsteking en makkelijker scheuren van pezen, vooral van de achillespees.
 • Erectiestoornissen
 • Bij vrouwen: wegblijven van de menstruatie tijdens de behandeling.
 • Ernstige hart-vaatziekte, zoals hartfalen, een hartaanval of een beroerte. Hier is meestal pas kans op na meerdere maanden gebruik.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Vraag aan uw arts ook een duidelijke instructie op papier. De doseringsschema's bij dit medicijn zijn vaak ingewikkeld. Zeker als u moet op- en afbouwen.

Hoe?

 • Neem de tabletten in met een half glas water.
 • Krijgt u van dit medicijn last van uw maag? Neem het dan in met wat voedsel.
 • Als u vindt dat de tabletten een onplezierige bittere smaak hebben, kunt u ze innemen met een lepel vla of yoghurt.

Wanneer?

Begin zo snel mogelijk met de behandeling. Zeker als u ernstige ontstekingsverschijnselen heeft of ernstig benauwd bent.

 • Soms moet u dit medicijn in het begin 2 tot 4 keer per dag innemen, om er zo aan te wennen. Zodra u minder last heeft van de bijwerkingen, zoals misselijkheid, kunt u met uw arts overleggen of u de hoeveelheid voor één dag in 1 keer kunt innemen.
 • Als u het 1 keer per dag inneemt, doe dat dan vroeg in de ochtend. Bijvoorbeeld bij het ontbijt. U bootst dan de natuurlijke situatie na, want de aanmaak van het lichaamseigen bijnierschorshormoon is 's ochtends ook het grootst. De kans op bijwerkingen is dan kleiner.

Stootkuur
Een stootkuur met prednison duurt meestal enkele dagen tot 2 weken. De hoeveelheid per dag is meer dan bij een langdurige behandeling met prednison. Bij een stootkuur zijn er meestal geen ernstige bijwerkingen.
Een stootkuur wordt meestal toegepast bij een plotselinge verergering van chronische ontstekingsziekten. Prednison geneest de ziekte niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen. Hierdoor kan uw lichaam zich makkelijker herstellen.
Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander medicijn waarvan het effect langzamer intreedt.
Soms moet u de dosis aan het einde van de kuur langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door elke dag één tablet of capsule minder te slikken.

Langdurige behandeling
Een behandeling van enkele maanden of langer bestaat vaak uit een hoeveelheid tot 20 mg prednison per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grotere hoeveelheid prednison per dag. Daarna bouwt u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken af tot de onderhoudsdosering.
Gedurende de hele behandeling bepaalt uw arts samen met u of de hoeveelheid prednison bijgesteld moet worden, zodat u de laagst mogelijk dosering gebruikt die nog goed werkt.
Deze langdurige behandeling wordt toegepast bij ernstige ziekten met ontstekingsverschijnselen, als andere medicijnen niet of onvoldoende helpen.
Het kan bij deze aandoeningen enkele weken duren voor u het effect van prednison merkt.

Substitutietherapie
Bij substitutietherapie vervangt prednison het lichaamseigen bijnierschorshormoon, als uw lichaam dat niet meer voldoende aanmaakt. Bij substitutietherapie kunt u prednison levenslang gebruiken.
Houd er rekening mee dat er toch nog een plotseling tekort aan prednison kan ontstaan. Bijvoorbeeld als u koorts heeft of u extreem heeft ingespannen.
U kan dan een corticosteroïd-crisis of Addison-crisis krijgen. De verschijnselen hiervan zijn: geen eetlust, duizeligheid, misselijkheid, braken, krampende buikpijn en diarree. Vaak ook koorts, slaperigheid, sufheid, zwakte of ernstige vermoeidheid.
Ook kan een ernstig vochttekort optreden. U merkt dit aan een droge huid en slijmvliezen, duizeligheid door een lage bloeddruk en vaak diepliggende ogen. Het is dan heel belangrijk uw bloeddruk te laten meten.
Bij deze verschijnselen moet u snel het tekort aanvullen met prednison of een ander bijnierschorshormoon. Waarschuw bij een beginnende crisis ook direct uw specialist.
Verwacht u de situatie al? Bijvoorbeeld bij een examen of het laten verwijderen van een moedervlek. Neem dan vooraf al extra prednison in.

Hoelang?

 • Astma: meestal is een stootkuur van 5 tot 7 dagen voldoende, soms langer.
 • COPD: meestal een stootkuur van 1 tot 2 weken.
 • Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn: de kuur duurt 1 tot 4 weken. Daarna bouwt u de dosering gedurende meerdere maanden af.
 • Reumatoïde artritis (reuma): u gebruikt prednison meestal tot het DMARD (reumamedicijn) begint te werken. Ook schrijven artsen het voor als stootkuur van enkele dagen bij een plotselinge verergeringen van de klachten. Verder kunt u het ook in lage dosering gedurende meerdere jaren gebruiken.
 • Jicht meestal een stootkuur van 5 tot 10 dagen.
 • Reumatische polymyalgie (reuma van de spieren) en arteriitis temporalis (ontsteking van een bloedvat aan de slaap): de behandeling is minstens een paar maanden. Steeds na een paar maanden bouwt u de dosering langzaam af om te proberen of de klachten terugkomen. Als u toch weer klachten krijgt, verhoogt de arts de dosering weer. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voor de klachten helemaal over zijn.
 • Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck): de behandeling duurt meestal meerdere maanden tot een jaar.
 • Systemische lupus erythematodes (SLE): meestal een stootkuur van enkele dagen tot 2 weken.
 • Clusterhoofdpijn: de kuur start tijdens een clusteraanval en duurt meestal 5 dagen. Daarna moet u de dosering gedurende meerdere weken afbouwen.
 • Ziekte van Duchenne: meestal moet uw kind dit medicijn 10 dagen wél en 10 dagen niet gebruiken, gedurende meerdere maanden of jaren.
 • Gezichtsverlamming: meestal een stootkuur van 5 tot 10 dagen.
 • Bloedstollingsziekten: meestal een stootkuur van meerdere weken.
 • Nierziekten, zoals nefrotisch syndroom en syndroom van Goodpasture: de behandeling duurt meestal een aantal maanden
 • Orgaantransplantaties: u kunt prednison levenslang gebruiken.
 • Kanker: meestal slikt u de combinatie gedurende enkele dagen, bijvoorbeeld 5 dagen. Enkele weken daarna start u opnieuw met een periode van enkele dagen slikken.
 • Bijnierziekten (substitutietherapie): u kunt prednison levenslang gebruiken.
 • Uitslag op de huid met roze bulten en erge jeuk (netelroos): de behandeling duurt zolang u last blijft houden van de klachten, maar niet langer dan 3 weken.
 • Overige ziektes: de duur van de behandeling is afhankelijk van de soort en de ernst van de ziekte. Bij hevige ziekteverschijnselen is vaak een korte kuur van enkele dagen tot weken nodig. Bij chronische ziektes met minder hevige verschijnselen, moet de behandeling vaak juist meerdere maanden doorgaan en daarna langzaam afgebouwd.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Vraag uw arts wat u moet doen bij een vergeten dosering. Meestal luidt het advies als volgt:

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn verschillende keren per dag gebruikt: neem de vergeten dosis zo snel mogelijk alsnog in. Is het alweer tijd voor de volgende dosis? Vraag uw arts wat u in dat geval moet doen. In sommige gevallen kunt beide doses tegelijk innemen. Dat hangt vooral af van hoe hoog de dosering is die u gebruikt
 • Als u dit medicijn 1 keer in de 2 dagen gebruikt: neem de vergeten dosis de volgende ochtend in. Komt u er pas na twee dagen achter als u de volgende dosis alweer moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik prednison gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. De kans hierop is groter als u ook prednison gebruikt. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
  Heeft u een ontstekingsremmende pijnstiller nodig? Overleg met uw arts of apotheker. Als u prednison gebruikt moet u vaak ook een maagbeschermend middel slikken.
 • Bepaalde vaccins, bijvoorbeeld bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR-vaccin), rotavirusvaccin, varicellavaccin (tegen waterpokken) en BCG-vaccin (tegen tuberculose). Prednison vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en kan de kans op bijwerkingen ervan verhogen. Overleg met de arts als u gevaccineerd moet worden. Als u prednison gebruikt als substitutietherapie zal uw lichaam wel goed op de vaccins reageren.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruikt u een hoge dosering van prednison? Dan kan de werking van de bloedverdunners toenemen. Overleg hierover met uw arts. Meld het aan de trombosedienst als u prednison gaat gebruiken en als u ermee stopt.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

De volgende medicijnen verminderen de werking van prednison. Dit is van belang als u prednison langer dan 2 weken achter elkaar gebruikt. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Ook als u met een van deze medicijnen gaat stoppen.

 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
 • Sint-janskruid (hypericum), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

 • Als u zwanger bent of zwanger wilt worden kunt u een korte stootkuur met dit medicijn volgen. Het is dan niet schadelijk voor de zwangerschap en voor de baby.
 • Krijgt u een behandeling met meer dan 10 mg per dag gedurende meerdere weken of langer? Overleg met uw arts. Samen met uw arts kunt u een afweging maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind bij langdurig gebruik zijn nog niet allemaal bekend. Bij doseringen van meer dan 10 mg per dag, gedurende meerdere maanden van de zwangerschap is er een kans dat de baby minder goed groeit. Bovendien kan het medicijn de werking van de bijnierschors van de baby onderdrukken. Na de bevalling heeft de baby dan soms tijdelijk extra bijnierschorshormoon nodig. Overleg hierover met uw arts.
 • Gebruikt u prednison als substitutietherapie tijdens een corticosteroïd-crisis? Dat is veilig voor de baby.

Borstvoeding

 • Wilt u borstvoeding geven? Een stootkuur van enkele weken kunt u veilig gebruiken.
 • Moet u dit medicijn langer gebruiken? Overleg dan met uw arts of apotheker. Meestal is het mogelijk borstvoeding te geven als u na inname 3 tot 4 uur wacht voor u borstvoeding geeft. Het medicijn is dan weer voor een groot deel uit de moedermelk verdwenen. Hierdoor krijgt het kindje zo min mogelijk medicijn binnen. Heeft u voor die 3 uur stuwing? Kolf de melk dan af en gooi deze weg. Gebruikt u meer dan 40 mg per dag en vindt uw arts dat u borstvoeding mag geven: houd dan de groei van uw kind extra in de gaten.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Heeft u dit medicijn lange tijd achter elkaar gebruikt en stopt u plotseling? Dan heeft u kans op hevige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, trillen, duizeligheid, hartkloppingen, diarree, misselijkheid, zwakte en een lamlendig gevoel.
Deze verschijnselen ontstaan doordat uw eigen bijnierschors tijdens het gebruik minder hormonen is gaan aanmaken. Er is immers al voldoende bijnierschorshormoon in het lichaam aanwezig. Als u plotseling stopt kan de bijnierschors de hormonen niet ineens gaan produceren.
Het duurt enkele weken tot soms meer dan een jaar voor de bijnierschors weer helemaal op gang is. Bent u ziek of moet u worden geopereerd? Bent u bovendien minder dan een jaar geleden gestopt met prednison? Vertel dit aan uw arts. Meestal heeft u dan tijdelijk weer een bijnierschorshormoon nodig.

 • Gebruikt u dit medicijn enkele dagen? Dan kunt u in één keer stoppen zonder dat deze ontwenningsverschijnselen ontstaan.
 • Gebruikt u dit medicijn korter dan 3 weken achter elkaar? Meestal kunt u in één keer stoppen, zonder dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Soms heeft de arts voor u wel een afbouwschema voorgesteld. Maar dat is vaak om te voorkomen dat de aandoening terugkomt. Bij astma stapt u soms over op inhalaties met een bijnierschorshormoon.
 • Gebruikt u dit medicijn langer dan 3 weken achter elkaar? Bouw dan langzaam af in overleg met uw arts. Het duurt enige weken tot soms meer dan een jaar voor de bijnierschors weer helemaal op gang is.
 • Gebruikt u dit medicijn omdat u zelf onvoldoende bijnierschorshormoon aanmaakt? Dan is het gebruik meestal levenslang. Als u toch stopt moet u meteen overstappen op een ander bijnierschorshormoon. Overleg hierover met uw arts.
 • Heeft u de huidziekte psoriasis? Deze huidziekte kan verergeren als u stopt. Daarom moet u altijd langzaam afbouwen. Ook na gebruik van minder dan 3 weken. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Onder welke namen is prednison verkrijgbaar?

De werkzame stof prednison zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Prednison is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Prednison.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

23 December 2019

Enorme onrustige, zere benen!

9 October 2019

Ik slik het reeds 5 jaar en heb tot dit moment nergens last van, ik hoop dat mijn botten spieren en pezen niet er onder gaan leiden .Slik hiervoor extra Vi...

19 February 2018

Elke keer als ik prednison gebruik word ik ongesteld ook al ben ik dat net geweest. Best lastig

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!